Vastuullisuus

Kalavapriikki toimii koko kalaketjussa kasvatuksesta jalostukseen. Haluamme, että kala on kuluttajalle turvallinen ja laadukas valinta ja että tuotanto kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Tavoitteemme on olla edelläkävijä suomalaisessa kalataloudessa – avoimesti, mitattavasti ja läpinäkyvästi.

Vastuullisuuden kulmakivet Kalavapriikilla

Tavoitteemme on olla Suomen vastuullisin kalankasvattaja ja kalaruoan tuottaja. Työtämme ohjaa viisi painopistettä:

kalavapriikki-stamp

1. Ympäristö- vaikutusten hallinta

Konsernitasolla tehty olennaisuusanalyysi osoittaa, että ilmastonmuutos, vesi ja kiertotalous ovat tärkeimpiä osa-alueita vastuullisuustyössämme.

Kalavapriikin kirjolohen hiilijalanjälki on noin 2,4 kg CO₂e kiloa kohden. Selvitimme Kalavapriikin osaomistaman kasvattamon, Kalankasvatus Vääräniemen, tuottaman kirjolohen hiilijalanjäljen yhteistyössä Envitecpolisin kanssa. Näin pystymme laskemaan tuotteillemme hiilijalanjäljet entistäkin tarkemmin. Tavoitteena on myös löytää ratkaisuja kirjolohen kasvatuksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kirjolohen kasvauksessa hiilijalanjäljestä 80 prosenttia muodostuu rehusta. Olemmekin testanneet hyönteisproteiinin käyttöä kalanrehussa.

Toinen merkittävä edistysaskel koko kalanjalostusalalle on yhteistyökumppanimme kanssa kehitetty nyhtökirjolohituote. Sen ansiosta voimme käyttää elintarvikkeeksi 90 prosenttia kirjolohesta aiemman 70 prosentin sijaan. Jäljelle jäävästä osuudesta tehdään kalaöljyä sekä jauhoa.

Lisäksi olemme vuosien ajan tukeneet luonnon monimuotoisuutta ja vaelluskalojen palauttamistyötä olemalla mukana istutushankkeissa, joilla edistetään järvilohen, merilohen, meritaimenen ja raakun elinvoimaa.

pastavuoka_kadet

2. Turvallinen ja laadukas kala

Kalavapriikillä on käytössä kansainväliset laatu- ja ympäristöjärjestelmät: FSSC 22000, ISO 14001 ja ISO 9001. Lisäksi toimimme MSC- ja ASC-jäljitettävyyden mukaisesti.
Savustuksessa käytämme aitoa leppäsavua ja suolaamme ilman arominvahventeita. Tuotteemme valmistetaan Kuopiossa, jossa käsityö ja moderni teknologia yhdistyvät tuottaen kotivesien parasta laatukalaa asiakkaidemme lautasille.
Jäljitettävyys on osa jokaista prosessia. Tuotantodatan digitalisointihanke parantaa läpinäkyvyyttä entisestään.

3. Sosiaalinen ja yhteis- kunnallinen vastuumme

Kotimaiset sopimuskasvattajat kuuluvat Benella-verkostoon, jossa kaikki noudattavat samoja vastuullisuusperiaatteita. Tämä turvaa tasaisen laadun ja kotimaisen kalan saatavuuden ympäri vuoden.

Panostamme henkilöstön koulutukseen ja turvallisiin työolosuhteisiin. Olemme järjestäneet henkilöstöllemme koulutusta muun muassa trukkiturvallisuudesta, ensiapuvalmiudesta, ensisammutuksesta sekä toiminnasta uhkaavassa tilanteessa.

Kalatalous edistää omalta osaltaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa ja huoltovarmuutta. Kalankasvatuksen toimitusketju luo työpaikkoja sadoille henkilöille, usein harvaan asutuilla alueilla. Olemme myös osa kansallista huoltovarmuutta. Kun suomalaisen elintarviketuotannon koko toimintaketju vahvistuu, olemme yhdessä valmiimpia kohtaamaan tulevaisuuden.

benella-kaihua

4. Vastuullisuuden raportointi

Kalavapriikki on osa Heino Groupia. Olemme koonneet toiminnastamme vastuullisuusraportit vuodesta 2022 alkaen. 

Vastuullisuusraportointimme kehittyy vuosi vuodelta ja keräämme yhä tarkempaa dataa, jotta voimme perustaa valintamme ja tekomme tietoon. 

Tutustu alta Heino Groupin vastuullisuusraportteihin: 

kalavapriikki-fishes

5. Tavoitteet ja jatkuva kehitys

Kalavapriikki investoi kasvuun ja vastuullisuuteen. Kuopion vuonna 2024 avattu uusi tehdas kasvattaa tuotannon neljään miljoonaan kiloon vuodessa. Uudet linjastot ja digitalisaatio lisäävät tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä.

Ilmastotyömme etenee konkreettisin askelin. Tavoitteenamme on hiilineutraali arvoketju vuoteen 2035 mennessä. Seuraamme jatkuvasti hiilijalanjälkeä, pakkausten kierrätettävyyttä ja sivuvirtojen hyötykäyttöä. 

Olemme osa Heino Groupia, joka on aloittanut ilmastonmuutoksen hillintään liittyvien tavoitteiden, suunnitelmien ja toimintaperiaatteiden eli ilmastonmuutoksen hillintää koskevan siirtymäsuunnitelman määrittelyn vuonna 2025. Samalla asetamme konsernin tasolla tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet.

Yhdessä eteenpäin

Vastuullisuus ei synny lupauksista vaan teoista. Meidän tehtävämme on varmistaa, että suomalainen kala on turvallista, jäljitettävää ja tuotettu mahdollisimman pienellä ympäristökuormalla.

Teemme vastuullisuusmatkaamme yhdessä. Kukaan ei voi tehdä vastuullisuustyötä yksin. Tarvitsemme tietoon perustuvia tekoja kaikissa vaiheissa, jotka kala kulkee matkalla mädistä laatukalan nautiskelijoiden lautaselle. Haluamme olla suunnannäyttäjä, joka luo entistä kestävämpää ruokakulttuuria Suomeen. Tervetuloa matkalle mukaan!

olhava_2_2