Kalavapriikki tuplaa volyyminsa ja liikevaihtonsa

Kasvukiitoon hylätystä tehdasmiljööstä

24.09.2024

Kalaruokatalo Kalavapriikki aloittaa ensi viikolla tuotantonsa siirtämisen Escamar Seafood Oy:n alasajon jäljiltä tyhjäksi jääneeseen tehtaaseen Kuopion Kelloniemeen. Muutto siivittää yrityksen kasvua kotimaisen pakatun kalan markkinajohtajaksi. Samalla herää uudelleen henkiin alue, jossa suomalaisen kalanjalostuksen teollistuminen sai alkunsa 2000-luvun alussa.

Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen kertoo, että muutto uusiin, isompiin tiloihin on ratkaiseva askel sekä yrityksen kasvulle että kotimaisten kirjolohituotteiden tarjonnan kehitykselle.

– Olemme pystyneet myymään merkittävästi suurempaa kapasiteettia, mikä tulee näkymään ruokakaupan keskusliikkeiden kotimaisten kirjolohituotteiden tarjonnassa. Kelloniemen tehtaassa tuotantomme volyymi tuplaantuu ensi vuoden aikana neljään miljoonaan kiloon, josta 3,5 miljoonaa kiloa on kotimaista kirjolohta, Korhonen selventää.

Investointeja teknologiaan ja henkilöstöön – strategiset tavoitteet täyttyvät

Kalavapriikin Kelloniemen tehtaaseen on pystytetty uusi, erityisesti kirjolohen käsittelyyn suunniteltu fileointilinjasto, joka on ainoa laatuaan Suomessa.

– Investoimme huippumoderniin tuotantolinjastoon. Automaation ja robotiikan avulla saavutamme maksimaalisen laadun ja kalaraaka-aineen tarkan hyödyntämisen sekä tuotannon tehokkuuden, Korhonen sanoo.

Yritys on myös palkannut kesän aikana yhteensä noin kymmenen uutta toimihenkilöä ja työntekijää. Kalavapriikin strategia, jonka tavoitteena oli tuplata liikevaihto vuoden 2019 tasosta, on nyt toteutumassa.

– Tänä vuonna liikevaihtomme nousee 23 miljoonaan euroon, ja ensi vuoden budjetti näyttää, että liikevaihto tulee tuplaantumaan vuoden 2019 tasoon nähden, Korhonen kertoo.

Kalavapriikki, Jari Korhonen ja Jukka Laitinen
Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen ja osto- ja myyntipäällikkö Jukka Laitinen.

Mittava remontti valmistunut – muutto Kelloniemeen ei keskeytä tuotantoa

Kalavapriikin siirtyminen uusiin tiloihin toteutetaan osasto kerrallaan, jotta tuotanto jatkuu keskeytyksettä. Muutto ei kuitenkaan ole ollut ongelmaton. Tehdas on vaatinut mittavia kunnostustöitä, eikä yllätyksiltäkään ole vältytty.

– Kiinteistö oli loppuun ajettu, mutta olemme korjanneet kaiken lattiasta kattoon. Talotekniikka ja -automaatio on uusittu kaikki viimeisen päälle. Kaikki kunnostustyöt on tehty kansainvälisen BRC Food Standard -elintarviketurvallisuussertifioinnin vaatimusten mukaisesti, ​​Korhonen kertoo.

Marraskuussa Kalavapriikin tehdas toimii jo täydellä teholla Kelloniemessä samalla paikalla, josta koko suomalaisen kalanjalostuksen teollistuminen käynnistyi Kuopion Kalatukun johdolla 2000-luvun alussa.

– Meille on kunnia-asia herättää perinteinen tehdasympäristö uudelleen henkiin isoilla tavoitteilla. Haluamme olla kuluttajapakatun kalan markkinajohtaja kotimaassa sekä Suomen vastuullisimmin toimiva ja kannattavin kalaruokatalo, Korhonen toteaa.

– Nyt kun tehdas on kunnostettu, ja myös seinärakenteiden sisään piilotettu muovikassillinen Norjan lohta on saatu pois kummittelemasta, Kalavapriikki on valmis jatkamaan kotimaisen kalan asialla suomalaisille tärkeän elinkeinon vahvistamista, Korhonen hymyilee.

Lisätietoja aiheesta:

Jari Korhonen, toimitusjohtaja, osakas
jari.korhonen@kalavapriikki.fi
+358 50 543 8163