Kalavapriikin kokonaishiilijalanjälki kasvoi vuonna 2024

Kokonaispäästöt kasvoivat tuotannon laajenemisen ja uusien tilojen myötä.

16.04.2025

Vuonna 2024 Kalavapriikin kokonaispäästöt kasvoivat tuotannon laajenemisen myötä. Kehitystyön, resurssitehokkaiden tuotteiden ja yhteistyön avulla yritys etenee kohti tavoitettaan hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

Vuonna 2024 Kalavapriikin toiminnan hiilijalanjälki (scopet 1, 2 ja 3) oli 7 947,37 tonnia CO₂e, kun vastaava luku vuonna 2023 oli 3 365,9 tonnia CO₂e. Kasvu johtuu suurilta osin tuotantomäärän 70 %:n kasvusta edellisvuoteen verrattuna. Kalataloudessa 80 % hiilijalanjäljestä syntyy alkutuotannossa, joten tuotantomäärän kasvu vaikuttaa suoraan kokonaispäästöihin.​ Toinen merkittävä tekijä oli uuden tuotantotilan remontti ja investoinnit tuotantolaitteistoon.

Myös hiilijalanjälki yhtä elintarvikkeeksi tuotettua kalakiloa kohden kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2023 hiilijalanjälki oli 1,78 kg CO2e / tuotettu kilo, kun vuonna 2024 se oli 2,49 kg CO2e / tuotettu kilo. 

Pienemmän hiilijalanjäljen tuotteita

Tuotannon hiilijalanjäljen pienentämiseksi on tehty työtä aktiivisesti myös vuoden 2024 aikana. Pitkäaikaisen tuotekehityksen tuloksena Kalavapriikki lanseerasi vuonna 2024 nyhtökirjolohituotteen, jossa hyödynnetään aiemmin elintarvikekäytön ulkopuolelle jääneitä kirjolohen fileoinnin sivuvirtoja.

Tällä tuotteella on erittäin pieni hiilijalanjälki, ja se pienentää myös muiden kirjolohituotteiden ympäristövaikutuksia. Kun tuote saadaan laajasti horeca-alan käyttöön, edistyy sekä yrityksen oma että sen asiakkaiden ilmastotyö.​

Nyhtökirjolohi ja siitä tehty kalakiusaus.

Kalanrehun kehittäminen jatkuu 

Koska rehun osuus kalankasvatuksen hiilijalanjäljestä on lähes 80 %, Kalavapriikki on mukana kehittämässä vähäpäästöisempiä kalanrehuja, kuten hyönteisproteiinia hyödyntäviä vaihtoehtoja. Osakkuus Kalankasvatus Vääräniemi Oy:ssä mahdollistaa tiiviin yhteistyön ja innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen kalojen hyvinvoinnista tinkimättä.

Lisäksi Kalavapriikki on lisännyt Benella-kalan osuutta valikoimassaan. Benella kasvatetaan Itämeren ravinteita kierrättävällä, Suomessa valmistetulla rehulla.​

Yhteistyöllä kohti pienempää ilmastovaikutusta

Kalavapriikin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius koko toimitusketjussa vuoteen 2035 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii yhteistyötä koko toimitusketjun kanssa, uusien ratkaisujen innovointia ja esimerkin näyttämistä kotimaisen kalan puolestapuhujana.​

Oman toiminnan hiilijalanjälkeen vaikuttaa kasvun tuoma tarve uusiin tiloihin. Vuoden 2024 lopulla toteutettu muutto suurempiin tiloihin mahdollisti uuden, kirjolohen käsittelyyn suunnitellun fileointilinjaston käyttöönoton, mikä tehosti kalaraaka-aineen hyödyntämistä.

Samalla menetettiin kuitenkin aiempien tilojen maalämpö- ja aurinkoenergiaratkaisut. Tämän vuoksi tavoite oman toiminnan hiilineutraaliudesta ei vielä vuonna 2025 toteudu. Vuoden 2025 aikana tavoitteena on kerätä dataa uuden tehtaan toiminnasta ja kulutuksesta sekä asettaa uusi aikataulu oman toiminnan hiilipäästöjen nollaamiselle.

Mitä muuta Heino Groupin kestävyystyöhön on vuonna 2024 kuulunut ja mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet? Tutustu Heino Groupin vuoden 2024 kestävyysraporttiin.

Lisätietoja:
Ari Hietanen, tuotekehitys- ja laatupäällikkö
ari.hietanen@kalavapriikki.fi
+358 40 647 7479

Jari Korhonen, toimitusjohtaja
jari.korhonen@kalavapriikki.fi
+358 50 543 8163